Når vi samarbeider på tvers av kommuner og avdelinger øker muligheten for å utvikle noe mer enn om vi jobber alene. Kjøkken- og helsepersonell fra Rendalen, Alvdal og Tynset kommune har sammen med Tynset studie- og høgskolesenter (TSH) planlagt kurs innen helse og ernæring.
Initiativet kom etter en kartlegging av kompetansebehovet i Fjellregionen innen helse, våren 2023. Behovet for ulike studier innen helse i regionen er stort, men det er også behov for økt kompetanse i form av kurs. Ernæring er et gjennomgangstema som mange i kommunehelsetjenesten har behov for.
Kurset vil gå over 3 halve dager og er utviklet av de som vet hvor skoen trykker, kjøkken – og helsepersonell som arbeider tett på pasientene i kommunehelsetjenesten.
Mat må vi alle ha hver dag og spesielt viktig er det å tilrettelegge for et godt og næringsrikt kosthold for de som er syke. Det er også viktig å understreke at kosthold er mer en næringsstoffer og kalorier!
Arbeidsgruppen har utarbeidet følgende temaer for kurset:
- Få generell kunnskap om kosthold og ernæring og hvorfor dette er viktige tema, samt et godt grunnlag for å sikre god oppfølging av pasient/brukers ernæringsstatus.
- Hva er god ernæringspraksis?
- Matglede
- Kartlegging av munn- og tannhelse
- Mat som medisin. Ernæring i maten
- Fagkunnskap og mediemyter
- Ernæringssamtalen
I tillegg til at to seniorrådgivere fra Statsforvalter Innlandet er hentet inn som forelesere, bidrar flere lokale aktører: Ingrid Garseth ernæringsfysiolog fra sykehuset Innlandet, ernæringsrådgiver Anette Norsett-Carr fra Unicare Røros, Hilde Thoresen tannpleier Innlandet fylkeskommunen og Tone Nøren fra TSH.
Kurset starter i september og er i første runde for ansatte i kommunehelsetjenesten i Rendalen, Alvdal og Tynset. Om evalueringen blir bra, så vil kurset bli tilbudt til andre kommuner i fjellregionen etter hvert.
Representanter i arbeidsgruppen fra TSH, Tynset, Alvdal og Rendalen kommune.
For mer informasjon kontakt Tone Nøren, e-post: tone.noren@tynset.kommune.no mobil: 97773932