Klinisk helsefagarbeid – oppstart for nytt fagskolestudium

29. november 2024

Klinisk helsefagarbeid – et flonkende nytt fagskolestudium er utviklet og har startet opp på Tynset studie- og høgskolesenter

 

Totalt 21 studenter har høsten 2024 startet på Klinisk helsefagarbeid/Spesialisering innen klinisk helsefagarbeid. Studiet er utviklet av Fagskolen Innlandet og gjennomføres for første gang parallelt på 4 ulike studiesteder i Innlandet – Gjøvik, Elverum, Kongsvinger og på Tynset. På Tynset studie- og høgskolesenter er de fleste studentene fra Fjellregionen, hele 16 personer. Vi er også svært glade for å ha studenter fra Hamarregionen og Gudbrandsdalen. Søkertallene til dette studiet var enormt og mange fikk dessverre ikke plass. 

 

Studiet

De studentene som har kommet gjennom nåløyet har fagbrev som helsefagarbeidere eller har tilstrekkelig relevant praksis. Studiet er samlingsbasert a 3-4 dager på de ulike studiestedene og i tillegg gjennomføres nettundervisning en dag i uka. 

Hensikten med studiet er å gi helsefagarbeiderne økt kompetanse, slik at de kan være med og møte morgendagens utfordringer. Oppgaveglidning mellom helsepersonell er et av tiltakene som helsetjenesten forbereder seg på.

Helsepersonellkommisjonen har kommet med flere anbefalinger om oppgaveglidning i helsevesenet for å bedre utnytte tilgjengelige ressurser og kompetanse. Noen av hovedpunktene inkluderer:

  1. Mer hensiktsmessig oppgavedeling: Det er et stort potensial i å bruke fagarbeidernes kompetanse mer effektivt. Dette inkluderer å la helsefagarbeidere utføre oppgaver som tradisjonelt har vært forbeholdt sykepleiere og leger.
  2. Styrking av helsefaglig kompetanse: Økt fokus på kompetanseutvikling for helsefagarbeidere, slik at de kan ta på seg flere oppgaver og avlaste annet helsepersonell.

Studentene vil få mer kompetanse innen anatomi, fysiologi og sykdomslære, i tillegg får de mer vurderings- og handlingskompetanse til å møte de nye oppgavene med. Med økt medisinsk kompetanse vil en klinisk helsefagarbeider eksempelvis kunne sette kateter, legge inn veneflon, ha kunnskap om medikamenthåndtering, kunne hjerte- og lungeredning, ha fokus på brukermedvirkning og bli tryggere i kommunikasjon med pasientene, for å nevne noe. 

Lærer Solvor Nybakken fra Fagskolen Innlandet kommer til Tynset på hver samling og møter klassen. I tillegg så leies lokale ressurser inn for å ha undervisning. 

 

Høyere fagskolegrad

Å ta en høyere fagskolegrad innen helse, har ikke vært mulig før i Norge. For å få en høyere grad må studentene til sammen ha 120 studiepoeng, som betyr å studere deltid over 4 år. 

Det er en stor milepæl at det endelig er mulig å ta en høyere grad også innen helse og vi på Tynset studie- og høyskolesenter er stolt over å kunne tilby det i Fjellregionen.  

 

Du finner mer informasjon om studiet her.  

Eller hos Fagskolen Innlandet her. 

Du kan lese mer om Helsepersonellkommisjonens anbefalinger i «Tid for handling – Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste NOU 2023:4»

 

 

Den delen av saken som omhandler helsepersonellkommisjonens anbefalinger er skrevet med hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Tynset studie- og høgskolesenter.

Gruppebilde av klassene for klinisk helsefagarbeid og spesialisering i klinisk helsefagarbeid

Klassene for klinisk helsefagarbeid og spesialisering i klinisk helsefagarbeid sammen med lærer Solvor Nybakken, og Tone Nøren fra Tynset studie- og høgskolesenter

Logoen til Fagskolen Innlandet